Monday, July 27, 2009

3 noi pipe de la Signor Gaetano Presti

In urma cu ceva timp (de vreo luna incoace) am achizitionat 3 pipe "marca" Gaetano Presti, un italian caruia ii place sa modeleze pipe si sa le vanda la preturi mici doar pentru a raspandi fumatul pipei in randul cat mai multor oameni.

Am aflat de el de la un amic pipar din Iasi, George (website aici), care incepuse o o corespondenta cu signor Gaetano in urma achizitionarii unei pipe de pe ebay. Aceasta corespondenta a avut ca rezultat un manunchi de pipe trimise de Gaetano la Iasi, a caror fotografii au fost expuse si pe Constanta Pipe Club Forum.

Eu am achizitionat o pipa din lemn de maslin, de forma straight, cea din imaginea de mai jos:
Si inca un detaliu al bolului:
Aceasta pipa, dupa cum am spus, este din lemn de maslin, este dreapta, bolul de marime medie, prezinta cateva "dungi" in lemn dar care ii dau un aspect frumos iar mesterul i-a facut 2 santuri pe lateralele bolului, santuri ce, pentru mine, sunt destul de ergonomice, ajutand la tinerea pipei in mana. Pipa fumeaza total diferit fata de cele din briar, este mult mai usoara, insa trebuie avut grija sa nu fie turata, deoarece se infierbinta destul de repede. Insa pe cat de repede se infierbinta, pe atat de repede se va raci, semn ca lemnul este de calitate. Tutunul fumat in ea capata un gust interesant, la primele fumate se simtea putin un iz de ulei de masline, destul de interesant. Ca pret, a costat 15 euro.

A urmat o a doua achizitie, de data aceasta un cadou de la Gaetano, tot o pipa straight din lemn de maslin, cu un inel de bronz cred, dar care are un cilindru de briar introdus in vatra, de fapt tutunul arde in acel cilindru. Este o imbinare interesanta, se incalzeste mai greu dar se si raceste proportional, gustul de ulei de masline nu mai este prezent. Iata si doua poze cu aceasta:

Ultima achizitie de la Gaetano este o pipa full-bent, "foarte full-bent" as putea spune. Este din briar, cu un bol imens, fumez din ea aproape 2 ore incontinuu, vatra este foarte aproape de nas, daca suflu mai tare aer pe nas se ridica cenusa din vatra. Trebuie sa am grija cand o aprind caci flacara este periculos de aproape de nasul meu. Insa este super-comoda la tinut in gura, bolul sprijinindu-se pe barbia propritarului. A costa 20 euro plus transportul din Italia in valoare de 8.5 euro. Pipa fumeaza destul de bine, datorita bolului mare am tendinta de a o forja dar daca se infierbinta, imi trimite spre nas si spre limba o gramada de fum fierbinte ce ma faca rapid sa o las sa se raceasca. Iata si cateva poze cu full-bent-ul:




Ca o concluzie, pipele Gaetano Presti detinute de mine sunt destul de ok pentru pretul si performantele la care ma asteptam sa le obtin, fiecare are cate un mic defect, dar sunt niste pipe de zi - de - zi excelente.

Monday, July 20, 2009

To Belgrade and back

Acum o saptamana si ceva am executat un business-trip pana la Belgrad, dar am reusit sa fur cateva minute si sa prind pe film viata de zi cu zi a sarbilor:)


Folk festival pe strazile Belgradului, in imagine echipa Greciei

Aici am ajuns noi!
Alaturi de steagul si portul national al Serbiei
Mesaj extrem de interesant ce il puteti gasi la cetatea Deva

Restul pozelor aici.

Thursday, July 02, 2009

Curatenie de...vara

Deoarece nu mai fumez la birou, am dus toate pipele acasa si le-am curatat pe cele mai murdare.
Curatarea a cuprins bolurile dar si mustiucele, bolurile le-am umplut cu vata peste care am turnat alcool (de fapt, palinca de vreo 60 grade) iar mustiucele le-am curatat cu solutie de curatat pipe si multe, multe perii.
Iata cum arata cateva din pipele puse la curatat:
Dupa ce am curatat pipele in mod normal, cu butucelul si ceva servetele de hartie, am pus vata in fiecare bol si in teava pipei (in care intra mustiucul), in care am bagat palinca cu o seringa (aprox. 10 ml per bol), le-am invelit in folie de plastic alimentar si le-am lasat circa 4 zile in debaraua unde imi tin tutunurile.

Aseara am prins otara de timp liber si m-am apucat sa le desfac. Ei bine, sincer, m-am speriat de cata murdarie am scos din pipele puse la curatat.
Dupa ce am extras cu ajutorul unei pensete vata din boluri si din teava pipelor, am purces la curatarea bolurilor cu servetele de hartie si cu solutie de curatat pipa.
La un moment dat m-am oprit si am facut cateva poze unui servetel de hartie imbibat si unei bucati de vata plina de ...chestii urat mirositoare.



Totodata, am mai observat un lucru interesant: pipele erau inca umede la interior, turta fiind si ea destul de umeda si foarte usor de dat jos.
Personal, recomand aceasta varianta de curatare versus cea cu sare neiodata si alcool, deoarece actioneaza mult mai bine si mai in profunzimea lemnului, iar folia alimentara tine mai mult alcoolul la locul lui, lasand-ul sa isi faca treaba de "tragere" a uleiurilor si gudronului din pereti pe o perioada mai lunga decat in cazul solutiei cu sare.