Saturday, September 30, 2006

Mod de indulcire a gustului pipei

Acum cateva saptamani am citit pe pipes.org un articol in care un pasionat fumator de pipa explica cum se poate indulci gustul pipei daca ea nu mai incanta papilele gustative ale fumatorului.
M-am decis sa incerc si eu acest procedeu. Iata mai jos ingredientele si etapele procesului:
Ingrediente:
  • cateva sute de grame de sare marunta neiodata;
  • spirt medicinal, o sticla de un sfert de litru;
  • un loc de depozitare prin care nu circula multa lume;
  • rabdare.

Astfel, dupa ce am curatat pipa de cenusa ramasa de la ultima utilizare, am umplut bolul acesteia cu sare neiodata, pana in varf, apoi am tasat cu butucelul putin sarea. Peste sare am turnat cateva picatura, vreo 10-15, de spirt medicinal. Pipa astfel pregatita am depus-o intr-o camara pe unde nu prea se circula. Am facut acest lucru pentru ca procedeul necesita circa 1 zi pana pipa poate fi utilizata din nou si in acest timp, spirtul se va evapora si va mirosi nu tocmai placut.

Din pacate, am uitat sa fac fotografii cu pipa inainte de operatie, am numai dupa incheierea evaporarii spirtului. Din foto se poate vedea ca sarea a "tras" uleiurile ce erau pe peretii bolului si a lasat bolul mai curat. Caci, o parte din gustul amar sau acru al pipei se datoreaza si uleiurilor ce sunt eliminate de tutunul ce arde si care se depun pe peretii bolului, uleiuri care pur si simplu rancezesc in timp.

Dupa ce am aruncat sarea maro, am curatat din nou cu atentie pipa, eliminand toata sarea din bol si din canal, pentru ca daca ramane cat de putina sare in aceste locuri, fumatorul va avea parte de niste senzatii cam sarate la urmatoarea utilizare a pipei. Am folosit-o din nou dupa cateva zile si pot spune ca gustul ei s-a imbunatatit simtitor...

3 comments:

yupie 2 said...

man, dar de ce spirt medicinal? io tot timpu am folosit alcool de 97 grade .. se si usuca mai repede, atentie pt cei care doresc sa incerce, daca are un defect la buza bolului pipa .. e posobilo sa si crape ;)

Radu Ignatescu-Manea said...

ziua buna.
am utilizat spirt ca asa am citit prima data, si e si mai usor de obtinut decat alcoolul de 97.

incearca sa intri si pe pipaclub.3xforum.ro, e un forum nou destul de ok:) despre pasiunea comuna.
numai bine

yupie 2 said...

am facut cont si pe pipaclub sper ca n ute superi mi-am permis sa te adaug in lista mea de messenger cu adresa luata de acolo. numa bine!