Saturday, July 19, 2008

A fuma dintr-un meerschaum (technical stuff and more)

First, the boring stuff


Meerschaum = cuvant de origine germana care insemna spuma de mare in limbaj popular, care datorita porozitatii pluteste uneori pe mare (in limbaj tehnic acest cuvant desemneaza silicatul de magneziu hidratat). Mai toti l-am intalnit la mare, vandut de catre mexicanii nostri sub denumirea de ...piatra ponce.

Acest material se gaseste in depozite de mica adancime (de unde se extrage manual) in special in jurul orasului Eskisehir din Turcia, care este faimos pentru productia sa de pipe. Meerschau-ul este pretuit in special pentru plasticitatea sa, pentru usurinta cu care poate fi sculptat sau modelat. A fost folosit in Turcia incepand cu secolul al XVII-lea, dar de abia dupa 1750 s-a inceput modelarea de pipe din spuma de mare. Impreuna cu lutul, spuma de mare reprezinta a doua alegere naturala a oamenilor in decursul istoriei pentru a produce si utiliza pipe pe termen lung.

Good points:

  • Este sculptat manual, in general de catre mesteri ce invata aceasta arta de mici copii, utilizand doar niste cutite speciale;
  • Actioneza ca un filtru ce absoarbe nicotina din tutun, ceea ce duce la ingalbenirea pipei cu timpul. Aceasta ingalbenire creste totodata valoarea pipei, mai ales daca colorarea pipei este uniforma.
  • Spuma de mare are o greutate mica, ceea ce confera un plus de placere fumatorului, mai ales daca pipa este half-bent sau full-bent;
Bad points:

  • Chiar daca pare mai robusta decat lemnul, este totusi destul de fragila, utilizarea ei necesitand mai multa atentie. Pipa din spuma de mare se curata imediat dupa fumare, pentru ca uleiurile si carbonul ramas din tutunul ars sa nu patrunda in peretii pipei;
  • Deoarece pipele din spuma de mare sunt un pic mai scumpe decat cele din lut sau briar, pe langa producatorii traditionali si seriosi au aparut o gramada de falsificatori care produc pipe din praful ramas dupa prelucrarea bucatilor scoase din cariere. Praful este amestecat cu un soi de lipici si este turnat in forme speciale, in finalul procedurii aratand exact ca o pipa din spuma de mare veritabila. Un mod de diferentiere este greutatea pipei, cea facuta din lipici este putin mai grea decat cea „originala”, desi in cazul pipelor ce utilizeaza o piatra mai impura aceasta diferentiere este foarte greu de realizat.
  • Din anii 70 Turcia a interzis exportul de spuma de mare neprelucrata, incercand astfel dezvoltarea capacitatilor de productie proprii. Interdictia a generat astfel utilizarea spumei de mare artificiale sau a celei extrase din unele zone ale Africii, dar aceste solutii sunt de o calitate inferioara spumei turcesti, ceea ce confera in final mai putina placere fumatorilor.
So, overall, pipele din spuma de mare sunt o achizitie serioasa (aveti grija de unde le procurati, cel mai bine de la tobacco shop-uri traditionale sau de pe website-uri de incredere), fragila dar care da prestanta utilizatorului (sigur veti atrage privirile celor din jur mai mult decat daca ati fuma o pipa din briar), dar care in fond confera mai multa placere si relaxare utilizatorului decat alte pipe. Recomand cu caldura ca din colectia fiecarui fumator sa faca parte una doua exemplare din spuma de mare care sa fie pentru delectarea de acasa, aceste pipe fiind de preferat sa fie folosite in mod egoistJ, in culcusul propriu, stind in fotoliu sau hamac alaturi de un vin bun si o carte adecvata momentului.

2 comments:

Anonymous said...

Utile informatiile acestea, avand in vedere ca sunt in asteptarea unei pipe din spuma de mare.

Radu Ignatescu-Manea said...

salut!
mersi de comentariu, o sa mai postez cate ceva acum ca m-am apucat din nou de fumat:)